Jump to content

Másnaposság ellen

2016. 12. 30. 06:46

Megesik, hogy Szilveszter éjjelén nem tudjuk tartani a mértéket, és szörnyű másnapossággal ébredünk. Mai posztunkban a másnaposság megelőzésére és kezelésére is találtok ötleteket, olvass tovább, ha buliba készülsz!

  1. Válassz minőségi italt!

Bár gyakran az alkohol minősége sem garancia a másnaposság elkerülésére, a szilveszteri mulatozás közben érdemes kerülni az olcsó, kétes eredetű italokat: mindig legyen gyanús, ha egy italnak kellemetlen, acetonos „alkoholíze“ van. Valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a buli hevében soha ne hagyd őrizetlenül az italodat, ha ez mégis megtörténne, ne kockáztass, és inkább rendelj magadnak egy másikat.

  1. Hidratálj!

A másnaposság egyik fő oka a szervezet dehitradációja: az alkoholos italok vizet vonnak el a szervezetünkből, ez az oka annak, hogy egy pohár sör vagy bor után egyre gyakrabban látogatjuk a mellékhelyiséget. Amennyiben nem pótoljuk az elvesztett vízmennyiséget, kínzó macskajajra számíthatunk, így két alkoholos ital közt kortyolgassunk szénsavmentes ásványvizet, és lefekvés előtt is hajtsunk le egy jó nagy pohár hideg vizet.

  1. Háborgó gyomor ellen

Ha az újév szédüléssel, fejfájással, és háborgó gyomorral ér minket, érdemes bevetni néhány házi megoldást. A „gyógysör“, tehát a másnaposságra fogyasztott alkohol bár tényleg használ, de ezzel csak a másnaposság időpontját toljuk ki, így nem érdemes bevetni ezt az ismert praktikát. Szuper megoldás viszont a kóla, mely magas cukortartalmával életet lehel a megfáradt szervezetbe: ha a tegnapi buli hányásig fajult, a szénsavat keverjük ki belőle, mielőtt elkortyolgatnánk. A gyömbértea bizonyítottan elűzi a hányingert, így ha van a konyhaszekrényben egy darabka friss gyömbér, reszeljük le, és készítsünk belőle főzetet, melyet fogyasszunk langyosan, egy kevés mézzel.

  1. Pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat!

Másnaposan nem véletlenül érezzük pocsékul magunkat: a szervezet lényegében egy enyhe mérgezést és kiszáradást élt át, így fontos, hogy mielőbb visszaállítsuk a szervezet elektrolit-egyensúlyát. Egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha egy pohár vízben feloldunk egy-két csipet sót, de a természetes kókuszvíz is tartalmazza a legfontosabb ásványi anyagokat. A különböző izotóniás sportitalok szintén segítenek legyűrni a másnaposság tüneteit, ezeket lehetőleg behűtve fogyasszuk.

  1. Ha már tudunk ételre gondolni...

Bár a legtöbben másnaposan főként zsírban tocsogó gyorsételekre vágynak, igyekezzünk elkerülni ezeket, hiszen a szervezetnek komoly energiát kell szánnia arra, hogy megeméssze ezeket a fogásokat. Egyesek a forró húslevesre esküsznek, mások egy hatalmas tál friss salátára – érdekes, de hatásos módszer a savanyúságok fogyasztása, így egy kis savanyú káposzta vagy csemegeuborka segíthet visszanyerni az eredeti formánkat.

Akármit is vetünk be a másnaposság ellen, ne feledjük, hogy az alkoholfogyasztás még mértékkel is káros a szervezetre, így ha szilveszterkor el is engedjük magunkat, igyekezzünk az év többi részében egészségesen élni – ha pedig úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, forduljunk szakemberhez!

(Forrás: eperhab.blog.hu)