Jump to content

Ezeket sose csináld megfázás alatt

2016. 12. 17. 11:35

Sokan elbagatellizálják a náthát: a következőkkel sohase játssz!

Megfázás és nátha. A szerencsésebbek csak pár napra esnek bele, az arra érzékenyebbeknek viszont folyamatos pokollá válhatnak a téli hónapok. A komplex tünetek egyik legkellemetlenebb velejárója a bedugult orr, amely hozza magával a kínzó, tompa nyomást az egész arc- és homloküregben. Ilyenkor folyamatos a késztetés az orrfújásra, amit nem mindegy, hogy kivitelezel. Íme, pár jó tanács, hogyan kell szakszerűen orrot fújni, emellett azt is elmondjuk, mit nem szabad csinálni a megfázás ideje alatt annak érdekében, hogy ne súlyosbodjon a helyzet.

Ne a nátha idejére időzítsd a méregtelenítést! A megfázástól legyengült immunrendszer eleve hatványozottan igénybe van véve betegség esetén. Szervezeted az összes tartalékát arra fogja fordítani, hogy helyrehozza a fizikai állapotodat. A diéta, fogyókúra, méregtelenítés vagy böjt - legyen az bármilyen átgondolt vagy mérsékletes - mindenféleképpen plusz energiát vesz el a már amúgy is lemerült fizikumtól. A két hiányállapotot nem tudja kezelni a tested egyszerre. Ilyenkor még akkor se böjtölj vagy méregteleníts, ha kifejezetten a baktériumok kiűzése a célod, ilyenkor ugyanis a szervezetnek épp arra van szüksége, hogy energiával lásd el a kórokozókkal szembeni harchoz.

Ne használj fülgyertyát! A náthával együtt járó, megfázásból fakadó fülfájdalom gyakori velejárója a meghűlésnek. A füljáratban felgyülemlett folyadék nyomást gyakorolhat a dobhártyára, ami nagy fájdalommal járhat. A fülgyertyáról az terjedt el, hogy hatékonyan alkalmazható megfázás esetén, mert az abból felszálló és cirkuláló gyógygőz enyhíti a náthát és a fülpanaszokat. Azonban klinikai kísérletek bizonyították, hogy az égő gyertya nem idéz elő nyomáscsökkenést, sőt, még a lerakódott fülzsírt sem tünteti el. Fül- és hallójárat-problémákkal érdemes inkább szakemberhez fordulni, nem megfelelő használat mellett ugyanis a fülgyertya komolyabb bajt is okozhat, például égési vagy dobhártyasérülést.

Ne eddz! A nátha többnyire komplikációk nélkül zajlik le, de azt ne feledd, hogy azt is egy vírus okozza a felső légutakban. A kellemetlen tünetek legyengítik az immunrendszert, és ez fizikai fáradtságban, nyomottságban, enerváltságban nyilvánul meg. Felelőtlenség ilyenkor edzeni vagy tornázni, mert az plusz terhet ró az amúgy is instabil szervezetre, nem utolsósorban pedig a szívre. Ilyenkor kihagyható a szokásos napi mozgásrutin is, mert inkább a pihenésre, alvásra és nyugalomra van szüksége az áthűlt szervezetnek a regenerálódáshoz. Még akkor se eddz, ha úgy érzed, azáltal kiizzadod a kórokozókat, vagy épp abban bízol, hogy segít megfeledkezni a betegségről.

(Forrás: femina.hu)