Jump to content

2-es típusú cukorbeteg? Vigyázzon a szívére!

2018. 01. 15. 08:40

Tudta-e Ön, hogy a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség?  Az életkilátások azonban javíthatók. Sokat tehet a megelőzés érdekében! (X)

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről.

Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?

A válasz határozott igen.

2-es típusú cukorbetegség esetén fokozott az olyan szív-érrendszeri szövődmények veszélye, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az állandó magas vércukorszint károsan hat a vérerekre és a szívre. Jó hír azonban, hogy cukorbetegségének folyamatos karban tartásával megóvhatja a szíve egészségét is!

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, mely következtében a vér glükóz (cukor) tartalma megemelkedett.

Amikor eszünk, szervezetünk az ételt cukorrá alakítja, ami aztán a vérbe kerül. Az inzulin segít abban, hogy a cukor a vérből a sejtekhez eljusson. A sejteknek ugyanis szükségük van a cukorra, ebből látnak el energiával bennünket, vagy eltárolják azt későbbi használatra.

Cukorbetegség esetén az inzulinnal van valamilyen probléma. A cukorbetegségnek 3 típusát különítjük el:

  • 1-es típusú: amikor a szervezet nem tud inzulint termelni.
  • 2-es típusú: amikor a szervezet az inzulint nem megfelelően használja fel.
  • Terhességi: amikor várandósság során alakul ki a magas vércukorszint.

Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

Amikor a szervezet nem megfelelően használja fel az inzulint, az inzulinrezisztenciára válaszul a hasnyálmirigy még többet kezd termelni belőle. Hosszú távon azonban a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint előállítani a vércukor normál szinten tartásához, és a vércukorszint kórosan magasra emelkedik. Ilyenkor a diagnózis 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség ezen formája felnőtteknél gyakoribb, de gyerekeknél is előfordulhat.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli a

  • túlsúly
  • mozgásszegény életmód
  • genetikai hajlam
  • családi előfordulás
  • beteg korábbi hiperglikémiája és/vagy terhességi cukorbetegsége
  • latin-amerikai, ázsiai, afrikai származás
  • 45 év feletti életkor
  • magas vérnyomás
  • koleszterin problémák

 

Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

Életmódbeli változtatások és gyógyszeres kezelés kombinációjával a vércukorszint nagyon jól karban tartható.

Két célt tartson szem előtt: egyrészt azt, hogy mindennap jól érezze magát, másrészt pedig, hogy megelőzze vagy legalább késleltesse a hosszú távú egészségügyi következményeket. Mindkét esetben figyeljen az étrendje átgondolt megtervezésére, válasszon egészséges élelmiszereket és fordítson elég figyelmet a mozgásra is. Ajánlott a dohányzásról való leszokás, emellett kerülje az alkoholfogyasztást és a stresszt!

Orvosa feltehetően gyógyszert vagy inzulint is fel fog írni.

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, de jól karban tartható, így teljes értékű életet élhet vele!

Hogyan védheti a szívét?

Fontos szabály 2-es típusú cukorbetegség esetén, hogy ne csak a vércukorszintjére, hanem a szívére is gondoljon!

Kezdje azzal, hogy mindent megkérdez, ami a cukorbetegséggel vagy szívbetegségekkel kapcsolatban érdekli! Beszélje meg orvosával, mit tehet a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében. Határozzanak meg pontos célokat a HbA₁c-, vérnyomás- és koleszterinértékeket illetően, valamint beszéljék meg, hogyan lehet ezeket az értékeket elérni! (A kifejezések magyarázatához lapozzon a következő oldalra!)

Orvosa olyan kezelést is ajánlhat, ami a szív-érrendszeri betegségek megelőzésben is segíthet! Kérdezze róla!

 

! A cukorbetegség kezelés eredményességének nyomon követésére használjon ilyen táblázatot:

Cukorbetegség értékek táblázat

HbAc (legalább évente kétszer)

Személyes cél

Dátum

 

 

 

 

Eredmény

 

 

 

 

Vérnyomás (minden alkalommal)

Személyes cél

Dátum

 

 

 

 

Eredmény

 

 

 

 

Koleszterin (évente egyszer)

Személyes cél

Dátum

 

 

 

 

Eredmény

 

 

 

 

 

Mit jelentenek az alábbi kifejezések?

HBA₁C

Az HBA₁C érték az elmúlt 3 hónap vércukorszint értékeinek átlagát mutatja meg. Ezt az értéket azért fontos tudni, mert az állandóan magas vércukorszint károsíthatja a vérerek, a szív, a vesék, a lábak és a szemek egészségét.

Kívánt cél: Az HBA₁C célértéke a legtöbb cukorbetegnél 7 alatti, de ez az életkortól és az állapottól is függ. Kérdezze orvosát a részletekről!

 

Vérnyomás

A vérnyomás a vérnek az erek falára kifejtett nyomását mutatja meg. Ha ez a nyomás túl magas, a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami növeli az infarktus, a stroke és egyéb problémák kialakulásának kockázatát.

Kívánt cél: Az általánosan elfogadott cél a 140 Hgmm alatti érték. Cukorbetegség esetén beszéljen orvosával az Ön számára ajánlott célértékről!

 

Koleszterin

A koleszterinszint azt mutatja meg, mennyi zsír van a vérben. A „rossz” koleszterinként is ismert LDL-koleszterin plakk képződést okozhat az artériákban, ami szívbetegséghez vezethet. A „jó” HDL- koleszterin azonban csökkentheti az LDL-koleszterint, és védi a szívet.

Kívánt cél: Nincs általános ajánlás az LDL és HDL értékekre, ezért kérdezze kezelőorvosát, mit tanácsol az Ön számára, és ajánlja-e koleszterincsökkentő gyógyszer alkalmazását!

további információ: http://www.webbeteg.hu/szivugyunk-a-diabetesz

 

HU/DIA/0817/00092a

Lezárás dátuma: 2017.11.08.

(Forrás: Szerkesztőség)