Jump to content

Van értelme vitamint szedni?

2016. 10. 10. 10:54

Mielőtt elárulom a helyes megoldást, olvasson tovább! Kezdjük az elején! Mit nevezünk vitaminnak? Mit takar ez a szó, amelyet nap, mint nap használunk? Miért van a vitamin szó előtt egy-egy betű? Tényleg a „héjában van a vitamin”?

A vitamin szó igen beszédes, hiszen benne foglaltatik a  vita (élet) és az amin (ammóniaszármazék). Egy lengyel tudós alkotta ezt az elnevezést. Ma már tudjuk, hogy ez így nem teljesen pontos: abban az időben azt gondolták, hogy minden vitamin magában foglal nitrogéntartalmú elemet (az ammónia a nitrogén és hidrogén vegyülete).

A vitaminok nem mások, mint energiát nem hordozó szerves vegyületek, azaz nem táplálnak, nem lehet velük „jól lakni”, de az emberi szervezet életműködésének fenntartásához szükségesek. Szerepet játszanak az anyagcsere és enzimműködés szabályozásában, és a szervezet megújításában is létfontosságúak. Az enzimműködés szabályozása azért fontos, mert az enzimek nemcsak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában vesznek részt, hanem építő folyamatokban, valamint az immunrendszer működésében is. A bőrfelszínen található enzimek is károsítják a kórokozókat, és ha mégis bejutnak, akkor azok burkának feloldása által segítenek megküzdeni velük.

Összesen 13 vitamin van, melyeket betűkkel, A-tól K-ig jelölünk. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek.

A vitaminokat többféleképp csoportosíthatjuk:

  • Vízben oldódó vitaminok: szervezetünk a napi anyagcsere során csak az életfolyamatokhoz szükséges mennyiséget tartja vissza, a többi kiürül a vizelettel, izzadsággal, ezért a túladagolástól nem kell tartanunk, ellenben naponta kell gondoskodnunk arról, hogy ezekben ne szenvedjünk hiányt. Vízben oldódnak a C- és a B-vitaminok (kivéve a B12, melyet a máj raktároz el).
  • Zsírban oldódó vitaminok: könnyű megjegyezni, hogy melyek ezek, a DEKA mozaikszóról. D, E, K, A vitamin. A zsírszövetben, valamint a májban halmozódnak, és innen szabadul fel a napi szükséglet, persze csak addig, amíg van tartalékunk. Óvatosan! Mivel képesek raktározódni hozzá nem értésünkkel túl is adagolhatjuk őket!

Nem csak azt kell tudnunk, hogy mi miben oldódik, hanem azt is, hogy mennyire „hőállóak” a vitaminok. Ellenáll a főzéssel-sütéssel járó magasabb hőnek a D-, K-, B3 (más néven PP, vagy niacin), B6-, B8-, B12-vitamin, míg az A-, B1-, B2-, B5-, C- és E-vitamin ilyenkor elbomlanak.

Bizonyos esetekben megnövekszik a szervezet vitaminigénye. Például:

  • serdülőkor
  • várandósság
  • szoptatás időszaka
  • őszi megfázások időszaka
  • tavaszi fáradtság
  • tartós gyógyszerszedés
  • speciális étrend követése

Ha Ön is ilyen élethelyzetben van, gondoskodjon a megfelelő vitaminpótlásról. Hogy a rengeteg elérhető készítmény közül választani tudjon, meg kell ismerkednie még néhány fogalommal.

RDA = Ajánlott napi táplálékbevitel
EAR érték =becsült átlagos szükséglet
UL = legfelsőbb biztonságos beviteli szint

Figyelem! Mivel országonként különböző lehet az RDA számításának módja, az ajánlott napi beviteli értékek gyakran nagyon eltérhetnek! Ezért mindig megbízható forrásból (gyógyszertár) szerezze be a vitaminokat! Egy-egy tuti vételnek tűnő hamisítvány a piacról jó esetben nem tartalmaz semmit, rossz esetben mérgező lehet. Ne kockáztassa egészségét pár száz forintért!

A (multi)vitaminok zöme étrend-kiegészítőként van forgalomban, amelyek esetén jogszabály írja elő, hogy egyetlen vitamin dózisa sem lehet kisebb a napi adagban az RDA 15%-ánál (a dózis felső szintje nincs jogszabályilag meghatározva). Érdemes tehát megnézni a számokat a dobozokon: az RDA 15%-át és 90%-át tartalmazó termékek vitamintartalma között hatszoros a különbség! 

Nagyon fontos tudnia, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Ahogy a nevében is van, az étrend KIEGÉSZÍTÉSÉRE szolgál.

És nem, nem a gyümölcsök héjában van a vitamin, hanem közvetlenül alatta. Ezért az almát alapos mosás után (először meleg vízzel megmosva, majd hideg vízzel leöblítve) egye héjastól! Egészségére!

 

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)