Jump to content

Miről árulkodik a kopaszodás?

2015. 09. 27. 19:00

A ritkuló haj nem csupán esztétikai kérdés, állítja számos kutatás. A tar fejtető prosztatarákot, pajzsmirigy alulműködést, szívproblémákat, stresszes életmódot, de akár hatalmas nemi étvágyat is sejtethet!

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy az ötvenes férfiak felét érintő hajritkulás összekapcsolható aprosztatarák egyik igen agresszív típusával.

A tudósok szerint azok a férfiak, akik a homlokuknál kezdenek el kopaszodni, illetve a fejük búbjánál ritkulásnak indul a hajuk, 40%-kal nagyobb eséllyel leszenk a prosztatarák áldozatai, mint azok a társaik, akik dús hajkoronával büszkélkedhetnek.

-Már régóta sejthető kapcsolat a prosztatarák és a hajritkulás között. –állítja dr Chris Eden urulógus. –Az a fajta kopaszodás, ami rendszerint apáról fiúra öröklődik a családban, összekapcsolható a férfi nemi hormonok, mint például a tesztorszteron magasabb szintű jelenlétével. Ez okozza a haj ritkulását is. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a prosztatarák kialakulását nagyban elősegíti a magas tesztoszteron szint.

A kopaszodás azonban más egészségügyi állapotokkal is szoros összefüggésben állhat. A tar férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve a szívbetegségeket illetően is, aminek szintén a nemi hormonok, illetve a vérerek nem kielégítő állapota áll a hátterében. Egy 2013-as kutatás megállapította, hogy azok a férfiak, akik elvesztették a hajuk legalább 32%-át, gyakrabban szenvednek szívproblémáktól.

A stresszes életmód sem kedvez a dús hajkoronának, a szorongás ugyanis megnöveli az adrenalin-, a tesztoszteron- és a kortizoltermelődést a szervezetben, amik viszont a haj drámai mértékben való ritkulásához vezethetnek, mindkét nem esetében. Ez akár már húsz, harminc éves nőket is érinthet a szakemberek szerint.

A kettes típusú cukorbetegség során is, ha a szervezet nem termel elég inzulint, előfordulhat hajhullás.

Főleg nők esetében a hajhullás pajzsmirigy-problémákra is utalhat. Normális esetben naponta 150 szál haj kihullásával számolhatunk, a pajzsmirigy alulműködésével, vagy túltermelődésével azonban ez a szám megsokszorozódhat. Autoimmun betegségek, amik gyulladást okoznak a szervezetben, is járhatnak a haj ritkulásával.

Azonban nem kell mindjárt kétségbeesni, ha a tükörből reggelente egyre ritkásabb frizura néz vissza, a szakemberek szerint ugyanis pozitív dolgokat is jelnthet a kopaszodás. A magas tesztoszteron szint ugyanis nem csak kopasz fejjel, de nagy libidóval is jár a kutatások szerint.