Jump to content

Miért fontos a napszemüveg?

2017. 07. 13. 08:51

Talán nem is sejtjük, hogy mennyire fontos a napszemüveg viselése. Ne divatból, hanem a szemünk védelme érdekében hordjunk megfelelő minőségű és UV-szűrővel rendelkező napszemüveget! Tény és való, hogy egy jó napszemüveg nem annyira olcsó. A divatüzletekben, butiksoron vásárolható termékeken persze feltüntetik, hogy védenek a káros sugárzástól, de ezek minősége nehezen ellenőrizhető, legalábbis a vásárlást megelőzően. Szemünk védelme érdekében ajánlott inkább megbízható forrásból vásárolni.

Sokat hangoztatják ezt az optikusok, de a vásárlói tömeg gyakorta úgy véli, hogy csak a saját malmukra kívánják hajtani a vizet, hiszen megfelelő kampány esetén inkább az ő repertoárjukból válogatunk majd. Nos, ez is igaz, de tény, hogy a szemvizsgálatok során sokszor találnak olyan károsodásokat, ami eredeztethető egy-egy rossz szemüvegből, vagy napszemüvegből.

Az egyik kockázat, hogy torzítanak az olcsó termékek, ami igen károsan hat hosszú távon, a másik pedig az említett probléma, hogy a napszemüveg nem rendelkezik a megfelelő és hirdetett védelemmel. Ilyen esetben sokszorosan megfizetjük az olcsó termék árát, ha romlik a szemünk: különböző gyógyszerekre, szemcseppekre, és szemüvegre, vagy szemműtétekre kell költenünk, a károsodás pedig nemigen fordítható vissza.

Nem szükséges többtízezer forintért vásárolnunk: járjunk utána, hogy mik a megbízható márkák, és sok helyen találunk akciókat, vagy akár kuponos oldalakon is kifoghatunk kecsegtető kedvezményeket. Állítólag a különbség nem olyan nagy az 5-10 ezer forint körüli és a többtízezres termékek, mint az ezerforintos butikos napszemüvegek és az olcsóbb kategóriás, de megbízható modellek között.

Az optikusok, szemorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy ne csak autóban viseljünk napszemüveget, hanem lehetőleg minden esetben, amikor erősebb napsugárzásnak vagyunk kitéve a szabadban.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)