Jump to content

Ezért nem szabad megmosni a nyers húst főzés előtt

2023. 06. 05. 12:04

Főzés előtt sokan leöblítik a húst a mosogató felett, a szakemberek azonban óva intenek, ugyanis ezzel a módszerrel többet árthatunk, mint amennyit használunk. Az utóbbi hetekben vírusként terjedt egy videó az interneten, amelyben egy főzési tippeket adó felhasználó szűrőben öblítette le a nyers darált marhahúst főzés előtt. A furcsaság több felhasználónak is feltűnt, akik kommentben fejtették ki nemtetszésüket a szokatlan módszerrel kapcsolatban.

Futótűzként terjedt el az interneten egy videó, amelyben egy TikTok-felhasználó szűrőben öblítette át a nyers darált marhahúst főzés előtt. A furcsa tisztítási mód sok felhasználót megdöbbentett, többen nemtetszésüket fejezték ki az azóta már eltávolított videóval kapcsolatban.

 

„Nem hiszem, hogy érdemes megmosni. Ha megfőzöd, azzal elpusztulnak a baktériumok” – írta egy kommentelő.

Melanie Marcus szakács és dietetikus azonban kifejtette, hogy a húst nem érdemes megmosni főzés előtt.

„Amikor a mosás során a víz érintkezik a nyers hússal, szétterjedhet, ami olyan baktériumokat terjeszt a konyhában lévő más felületekre és eszközökre, mint az E. coli és a szalmonella”

– magyarázta a szakértő.

Tehát azzal, ha leöblítjük a nyers húst, csupán a fertőzés kockázatát növeljük, mivel a baktériumokat ez a módszer nem pusztítja el, viszont azok átkerülnek más felületekre, a mosogatóba, a konyhapultra vagy az edényekre. A hús előkészítésekor a baktériumok akár három méter távolságban is képesek elterjedni, ezért érdemes többször kezet mosni, és fertőtleníteni a pultot, amikor a konyhában sürgölődünk.

A szakértő hozzátette, hogy 60-62 fok felett a hő hatására elpusztulnak a baktériumok, ezért valójában a húsok megfelelő megfőzése elegendő az esetlegesen előforduló káros baktériumok eltávolításához.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)