Jump to content

Tombol a fertőző májgyulladás Pozsony környékén

2017. 10. 18. 16:01

További esetekre számítanak Pozsony megyében, ahol az elmúlt két hónapban több betegnél diagnosztizáltak A típusú fertőző májgyulladást, mint tavaly egész évben.

Ugrásszerűen megnőtt a fertőző májgyulladással (hepatitis A) diagnosztizált betegek száma Pozsony megyében. Míg a tavalyi évben összesen 70 fertőzött személyt tartottak számon, addig idén már 153 betegnél diagnosztizálták a májgyulladást. Az utóbbi két hónapban riasztóan sokan, 88-an betegedtek meg. A közegészségügyi hivatal a betegek számának további emelkedésére számít.

„A hepatitis A-fertőzések vélhetően év végén vagy csak 2018-ban tetőznek majd Pozsony megyében. A komolyabb járványok 5-10 éves intervallumban ütik fel fejüket, és a legtöbb megbetegedés a november–december–januári időszakban történik” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Peter Truska, a Közegészségügyi Hivatal illetékese. 

A fertőző májgyulladás elsősorban széklettel terjed, lappangási ideje 15–50 nap, de általában 30 nap. Már a tünetmentes beteg is továbbadhatja a fertőzést. A fertőzés ellen gyakori kézmosással lehet leginkább védekezni. Aki egyszer megfertőződik az A típusú májgyulladással, élete végéig védetté válik a betegséggel szemben – írja a Parameter.

(Forrás: nlcafe.hu)