Jump to content

A fogtömések végét jelentheti egy új kezelési módszer

2017. 10. 11. 16:07

Egy, az Alzheimer-kórral küzdők számára kifejlesztett szer segítségével teljesen átalakulhatnak a fogászati kezelések.

A King’s College London kutatói fedezték fel, hogy a fogak belsejében található, ereket és idegeket tartalmazó fogbélben lévő őssejtek regenerálásához tökéletes a Tideglusib nevű szer, amelyről korábban klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy alkalmas lehet az alzheimeres betegek tüneteinek enyhítésére.

A fogbél könnyen elfertőződhet, ha a fogzománc megsérül – lásd még: lyukas fogak –, sőt akár fájdalmas gyulladást is okozhat. Ezt megelőzendő, szervezetünk egy vékony zománcréteget (dentint) képez, hogy védje a fogbelet, de ez a módszer csak nagyon apró sérülések esetén működik.

A fogorvosok jelenleg az ismert tömőanyagokkal – amalgám, kalcium- vagy szilícium-alapú tömések – kezelik a lyukas fogakat, azonban ennek eredményeként a fogak szerkezete sohasem lehet már olyan, mint korábban volt.

A King’s College London fogászati kutatóintézetének szakértői ma publikálták azt a tanulmányt, amelyben bebizonyították, hogy lehetséges újraindítani a fogbélben található őssejteket, és ezzel új dentinréteget létrehozni, akár a nagyobb lyukakban is. Röviden, ez annyit jelenthet, hogy a jövőben a lyukas fogakat tömés helyett úgy gyógyíthatják, hogy egyszerűen újranövesztik a hiányzó részeket.

Ennek több előnye is van, például a tömések nem fertőződnek el, és nem is tudnak kiesni, így azok cseréje is feleslegesé válhat. Ez már csak azért is örvendetes, mert ha egy tömés kiesik, a fogorvos csak a korábbinál nagyobb lyukat képezve tudja kezelni a fogat, hogy kiküszöbölje a fertőzés kockázatát.

(Forrás: nlcafe.hu)