Jump to content

Zöld turmix - a tökéletes reggeli

2016. 10. 04. 10:46

Lehet, hogy már láttad egy kollégádat/ismerősödet egy furcsa zöld színű, sűrű folyadékot elfogyasztani? Mi lehetett az? És mégis ki iszik meg önszántából ilyesmit? A válasz egyszerű. A zöld turmix nem más mint egy tökéletes étkezés olyanok számára, akiknek fontos az egészségük. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan nagy mennyiségű zöld levelet (mindenféle salátát, spenótot, zöld fűszernövényt) és gyümölcsöt fogyasszunk.

Mégis, mi van benne?

Ezt szokták kérdezni tőlem először. Ez egy jó kérdés, ugyanis semmi ördögtől való nincs ebben a zöld löttyben! Lényegében olyan dolgok, melyeket - jobb esetben -egyébként is fogyasztunk, csak talán nem olyan gyakran mint kellene.

A képlet egyszerű: zöld salátalevelek + gyümölcsök + folyadék = zöld turmix. A turmix elkészítésének csak a fantáziánk, illetve a zöld levelek és gyümölcsök fellelhetősége szab határt. Az egészet felturbózhatjuk egy kis úgy nevezett superfood-dal (szupertáplálékkal), ami lehet pl. lenmag, tökmag, vagy bármilyen fűszernövény.

Az arányokat is egyszerű betartani: 40% zöld levél és 60% gyümölcs, valamint annyi víz, hogy kellemes, iható állaga legyen. A 40-60% zöld levél-gyümölcs arány miatt a gyümölcsök íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízét is érezni.

Ha már rutinos turmix készítők vagyunk, és tudjuk, hogy melyik hozzávaló ízét mennyire érezni az italban, megpróbálkozhatunk egy 50-50%-os vagy akár 60-40%-os zöld levél-gyümölcs aránnyal is.

5 ok, amiért imádjuk a zöld turmixokat

  1. Igazi energia bombák! Tesznek róla, hogy jól induljon a reggeled, vagy átvészeld a délutáni fáradtságot a munkahelyen!
  2. Elősegíti a fogyást! Ha egy pohár turmixot iszol reggelente a szokásos szénhidrátban gazdag lekváros kifli helyett, nagy valószínűséggel a mérlegen is látni fogod az örömteli változást! (ne felejts el gondoskodni a fehérjéről és a zsírokról sem, hogy teljes értékű legyen a reggeli)
  3. Maradj egészséges az év minden napján! Turbózd fel az immunrendszeredet egy-egy ilyen vitaminbombával, ha gyengélkedsz!
  4. Antioxidánsokkal a betegségek ellen! A változatos hozzávalók erősítik az immunrendszert, a rendszeres zöld turmix fogyasztók érezni fogják a különbséget, ha elérkezik a nátha-szezon!
  5. Gyorsaságban az erő. A fastfood egészen új értelmet kap itt, hiszen egy ilyen ital villámgyorsan elkészíthető. Különösen, ha mondjuk előző este előkészítjük a hozzávalókat.

Konkrétan mit kell beletenni?

A zöld levél lehet bármilyen saláta, spenót, sóska, petrezselyem zöldje (jellegzetes íz!), mángold, zellerszál, kelkáposzta vagy brokkoli, a teljesség igénye nélkül. Az igazán kemények használhatnak répa zöldjét vagy ehető gyomnövényeket is. Kísérletezzünk bátran, én már évek óta ezt teszem.

A felhasználható gyümölcsöknél szintén hosszú a lista: banán, alma, körte, sárga- és őszi barack, illetve lényegében bármely idénygyümölcs évszaknak megfelelően. Ha szereted a trópusi gyümölcsöket, semmi akadálya, hogy ananászt, narancsot, mandarint vagy mangót használj nap mint nap. Ezek ugyan nem olyan frissek, mint a kertben leszedett alma vagy barack, de fő a változatosság. Itt jegyezném meg, hogy édesapám kertjében (itt Magyarországon) minden évben 500-600 kivit "szüretelünk" október végén-november elején, és egészen Karácsonyig azt fogyasztjuk nap mint nap nyersen és természetesen a turmixban is. A kivi növényeknek csupán egy lugas kell, és igenis szépen teremnek idehaza is, az ismerősök pedig csodájára járhatnak, mint a népmesében...

Folyadékként én mindig vizet használok, de sokan zöld teákat, tejet, kókuszvizet vagy egyéb hozzávalókat is kipróbálnak.

A superfood az a hozzávaló, amit módjával adagolunk. Nálam például elengedhetetlen a gyömbér, a kertből frissen szedett menta, citromfű, illetve zellerlevél. Ezeknek nagyon jellegzetes ízük van, éppen ezért csak kis mennyiségben tegyük a turmixba. Közkedvelt még a chia mag, a lenmag, illetve ha úgyis rendszeresen csíráztatunk otthon, akkor a kis csíranövények.

A hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, fedőt rá és mehet a menet! A receptet mindenki saját tetszése szerint állíthatja össze. Lehet csak egyféle zöld levélből is turmixot készíteni, legtöbb esetben azonban 2-3 fajtát szoktunk felhasználni. A gyümölcsöknél is jó 3-4 félénél megállni, különben egy hatalmas ízkavalkád lesz az ital - de itt is azt mondom, hogy kísérletezz, elrontani nem lehet. Ha nem elég ízletes, akkor dobjunk be még egy fél banánt vagy almát a turmixgépbe. Ha gyümölcsként szilvát használunk, érdemes egy kis fahéjat is beleszórni.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)